4 maanden later

 

Beste allemaal,

Vandaag heeft het koude seizoen eindelijk zijn intrede gedaan. Ik zit met een dikke trui op de zetel en zit erover te denken toch maar kousen aan te doen. Het regende de hele dag vandaag, zo’n miezerig Vlaams/Nederlands herfstweer. Na al die maanden van tropische temperaturen dag en nacht is dit koudseizoen een verademing. Mensen halen hun winterjassen uit de kast en kinderen moeten nu toch echt wel een muts op ’s morgens. De ventilator kan terug opgeborgen worden terwijl die hier vorige week nog stond te loeien bij temperaturen van 35 graden.

Een aantal maanden geleden hebben we de beslissing genomen om ons driejarig contract niet meer te verlengen. Langzaamaan en met steeds meer tegenzin zijn we ons vertrek aan het voorbereiden. Nu opeens lijken onze collega’s onze aanwezigheid toch wel op prijs te stellen en reageren veel stafleden van het ziekenhuis eerder ontgoocheld op het feit dat we er over 4 maanden niet meer zullen zijn. Het lijkt nu alleszins ook voor ons een onwerkelijke gedachte…

Vorige week is de vrachtwagen van MSL (Medical Stores Lusaka) eindelijk langsgekomen. MSL levert de medicatie die wordt aangekocht en verdeeld door de overheid. De laatste keer dat we een levering kregen van medicatie was in november 2015. De bestelling van december en januari was geannuleerd door MSL omwille van langgerekte feestdagen en een leeg magazijn. De bestelde medicatie van februari gecombineerd met maart werd dus de eerste week van april 2016 geleverd. Begin maart werd het gebrek aan medicatie steeds nijpender. Er was geen paracetamol meer, geen Brufen, geen Voltaren waardoor elke vorm van pijn (van verstuiking tot 3de graads brandwonde en van botbreuk tot postoperatieve wondpijn) werd behandeld met Asperine 300 – of een veelvoud daarvan. Er was nog 1 soort intraveneuze antibiotica voorhanden en de ontsmettingsmiddelen waren ondertussen 4 maanden over datum. Via CHAZ – CDC – een organisatie die instaat voor de HIV-zorg in de Zambiaanse ziekenhuizen – hebben we een budget ter beschikking dat we vrij mogen besteden aan medicatie op voorwaarde dat het valt binnen de reguliere HIV-zorg. Dat is ruim te interpreteren. De apothekeres had een lijst opgesteld van alle essentiële medicatie die we misten. Het benodigde bedrag overschreed 3 maal het budget waar we gebruik van konden maken. Samen met de collega’s werd er twee uur lang gediscussieerd over wat nu echt levensnoodzakelijke en essentiële medicamenten zijn. De dames met vaginale infecties, de kinderen met hoofdschimmels en de patiënten met obstipatie moeten nu even op de tanden bijten want die medicatie heeft het niet gehaald. Het mag dan algemeen geweten zijn dat de corruptie in dit land welig tiert, in dit ziekenhuis is er alleszins geen sprake van. Elke Kwatcha wordt 3 keer omgedraaid vooraleer hij wordt uitgegeven en het is een permanente evenwichtsoefening om summiere inkomsten in balans te houden met broodnodige uitgaven.

Vorige week zijn Maarten, Kasper en 3 vrienden van Kasper gaan kijken naar een voetbal interland tussen Zambia en Congo-Brazaville in het grote stadion van Ndola. Ze hadden ticketten gekocht voor zitplaatsen. Edgar Lungu, de Zambiaanse president was ook aanwezig en had als kleine pre-verkiezingsstunt net voor het begin van de wedstrijd de toegang gratis gemaakt voor iedereen. Zulk nieuws verspreidt zich razendsnel natuurlijk met als gevolg dat het hele stadion tot de nok gevuld was met supporters. In tegenstelling tot voetbalwedstrijden in Europa ging het er heel rustig en beschaafd aan toe en was de sfeer ontspannen en uitgelaten. Geen gescheld, geen spreekkoren. Het hielp misschien dat er heel weinig supporters van de tegenpartij in het stadion zaten en dat Zambia 1-1 gelijk gespeeld heeft.

Volgende week vertrekken we voor 2 weken naar Kaapstad, naar mijn bescheiden mening de mooiste stad van Afrika. Met Nathan terug naar zijn geboorteland, 14 maanden later ! Onze jongste zoon groeit gestaag, lacht, eet en beweegt zoals een éénjarige hoort te doen. Alsof al die donkere en moeizame dagen er niet geweest zijn.

Veel groeten.

IMG_2452                   IMG_2476

foto hannah en nathanfoto nathan